Neix CICrA Justícia Ambiental: una aposta per la resiliència col·lectiva, des de l’alegria combativa

Por CICrA

maig 31, 2021 | CICrA

CICrA Justícia Ambiental neix de la motivació de tres joves investigadores: la Bea, llicenciada en Ciències Ambientals i dos juristes, l’Isa i l’Ale, especialitzades en Dret Ambiental (Màster de Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili). Dos de les sòcies som doctores en Dret des de 2016, totes dues amb tesis que adopten la justícia ambiental i climàtica com a perspectiva d’anàlisi.

Després de molts mesos de treball, hem constituït la cooperativa CICrA Justícia Ambiental amb la finalitat de dotar-nos d’una estructura que ens ajudi a posar en comú i potenciar les nostres habilitats com a investigadores, docents i activistes, i millorar les nostres condicions laborals en el marc de l’economia social, solidària i ambiental. Fins fa poc, les sòcies de la cooperativa treballàvem individualment, com a consultores o enllaçant diferents contractes laborals temporals, sovint precaris i sense unes bases col·lectives.

Al llarg dels últims anys, havíem treballat conjuntament en alguns projectes i a mesura que aquestes col·laboracions es feien més freqüents, conscients de la nostra complementarietat i de què juntes podíem obtenir resultats molt millors, vam sentir la necessitat d’anar més enllà: de crear-nos un espai de seguretat, per  no sols col·lectivitzar potencials sinó també riscos, per  crear-nos les nostres pròpies normes i principis, tant laborals com de gestió i per decidir col·lectivament els nostres rumbs. En aquest sentit, doncs, CICrA Justícia Ambiental neix com un projecte de resiliència en el context d’una crisi sistèmica que precariza vides.

El nostre projecte neix molt arrelat al teixit associatiu català, particularment de Barcelona i Tarragona, encara que també d’altres regions de l’Estat espanyol i de Llatinoamèrica. Les sòcies hem estat investigadores, voluntàries i treballadores en diferents centres de recerca, organitzacions socials i polítiques. Considerem que constituir-nos com a cooperativa ajudarà a potenciar el nostre treball en xarxa amb aquestes i altres entitats del sector. A més, un dels nostres objectius és, precisament, col·laborar amb elles en temes jurídico-ambientals sobre els quals els manquin coneixements específics.

Aquest projecte ens il·lusiona no només perquè representa una aposta arriscada per assegurar-nos unes condicions laborals més dignes, sinó també perquè ens permet perseverar enfortides en la lluita per la justícia socioambiental i ens endinsa en el sector de l’economia social, solidària i ambiental, fent del nostre petit espai una casa compartida amb un gran nombre d’entitats.

Aprofitem aquesta publicació per agrair les nostres famílies i amistats, així com els col·lectius amb els quals col·laborem pel suport que ens han donat en aquesta emocionant aventura. Gràcies també a Hey Bloom! Agency per la seva paciència i ajuda amb el de la imatge que dona rostre aquest projecte.

Et convidem a tafanejar la nostra pàgina web i a contactar amb nosaltres!

CICRA_team

CICrA

Justícia Ambiental

info@cicra.coop