Nou projecte: Emigra- Energia Migrant pel Clima

Por Colaboradoras

Les qüestions entorn les migracions climàtiques, la justícia energètica i la transformació ecosocial han estat presents en CICrA Justicia Ambiental abans dels nostres inicis com a cooperativa, ja sigui com a camps d’investigació, divulgació de coneixements, realització de formacions o acompanyament a entitats en projectes d’incidència social, entre d’altres.

En aquest sentit, l’equip de CICrA Justicia Ambiental va publicar el darrer any, en col·laboració amb les companyes Enginyeria Sense Fronteres i Ecologistes en Acció, l’informe Injustícia ambiental, crisi climàtica, aigua i migracions, centrat en casos de moviments persones a causa de factors relacionats amb la degradació ambiental i d’altres tipus, amb especial èmfasi en aquells relacionats amb l’aigua.

Ara, en el projecte Energia migrant pel Clima – Emigra, finançat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc de les Subvencions pel Clima 2022, veiem una gran oportunitat per seguir incidint en la qüestió de la mobilitat climàtica i la justícia energètica. Tot, treballant colze a colze amb el col·lectiu migrant demandant d’asil a la ciutat de Barcelona i entitats afins a nosaltres com FICAT, EcoServeis i La Tregua.

Descripció del projecte

El projecte busca contribuir al canvi cultural per a la transformació ecosocial afavorint espais de participació i d’intercanvi cultural en els quals el col·lectiu migrant en situació d’acollida a Barcelona expressi i doni a conèixer les seves experiències i coneixements amb el doble fi de (1) visibilitzar els factors climàtics i ambientals que indueixen moviments de població i (2) millorar les pràctiques de gestió energètica de les llars.

En un context d’emergència climàtica és important entendre les complexitats de la realitat que vivim i, per tant, és el moment de qüestionar obertament necessitats, pràctiques i hàbits quotidians. Així mateix, identificar factors climàtics entre les causes de moviments migratoris és clau per avançar en el reconeixement i millora de l’estatus jurídic de les migrades climàtiques. El projecte Emigra vol involucrar al col·lectiu migrant com a visió clara de contribució en aquest procés.

El projecte es vertebra en 3 eixos d’acció:

(1) Treball d’investigació: Investigació i visibilització dels vincles entre els impactes de la crisi climàtica i l’explotació de recursos energètics i la mobilitat humana.

(2) Tallers d’aprenentatge mutu i d’investigació participada: (a) Tallers sobre els nexes entre l’explotació dels recursos energètics, l’emergència climàtica i la migració; y (b) tallers sobre la gestió energètica en països d’origen per millorar hàbits de gestió energètica de les llars.

(3) Guia amb indicacions per a professionals, entitats i administració pública que treballen amb el col·lectiu migrant.

Objectius del projecte

 1. Visibilitzar la importància de la crisi climàtica com a inductora de moviments forçats de població que arriben a la ciutat de Barcelona.
 2. Impulsar la co-creació, revisió i difusió de millores en les pràctiques i hàbits per a una gestió energètica responsable.
 3. Millorar el coneixement i apoderament de les persones tècniques de l’àmbit de l’acollida, de les persones migrants sol·licitants d’asil sobre el canvi climàtic i altres formes de degradació ambiental.
 4. Posar en valor el potencial de transformació eco-social del col·lectiu migrant.

Participació de CICrA

 • Dins el projecte, CICrA realitza la tasca d’investigació sobre energia, clima i migracions en el context de les persones demandants d’asil involucrades.
 • És responsable de la coordinació i realització d’entrevistes per la confecció de vídeos de sensibilització i divulgació en col·laboració amb les persones migrants que formen part del projecte.
 • Du a terme els tallers sobre explotació de recursos energètics, la seva relació amb conflictes ambientals, emergència climàtica i processos migratoris.
 • Participa en la confecció d’una guia amb indicacions per a professionals, entitats i administració pública que treballen amb el col·lectiu migrant.

   

  CICRA_team

  Jaume Pujolràs Pomés

  Jurista especialitzat en dret internacional i ambiental

  info@cicra.coop